top of page
חיפוש

קידום מיומנויות חברתיות באמצעות ניתוח התנהגות

  • תמונת הסופר/ת: Nofar Ariel
    Nofar Ariel
  • 14 בנוב׳ 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 15 בנוב׳ 2024

מהן מיומנויות חברתיות?

ישנן הגדרות רבות ומגוונות למיומנויות חברתיות. ככלל, מיומנויות חברתיות הן שם גג ליכולת ליצור אינטראקציות ותקשורת עם אחרים, תוך יצירה והבנה של חוקים חברתיים ומערכות יחסים. מיומנויות אלה כוללות: הבנת סיטואציות חברתיות, בקשות נאותות, שאילת שאלות והתעניינות באחר, כישורי שיח, פתרון בעיות, משחק בתורות ועוד. יכולות אלה נלמדות ומיושמות באופן ורבלי ולא ורבלי.


אנו משתמשים במיומנויות חברתיות כל הזמן

אינטראקציות חברתיות סובבות אותנו בכל עת: כשאנחנו קונים משהו בסופר, כשעולים על אוטובוס, וגם כשאנחנו רוצים להזמין משהו במסעדה. ילדים ובני נוער הלומדים במסגרות חינוכיות מנהלים קשרים חברתיים ואינטראקציות שונות כמעט ללא הפסקה: בזמן חופשי בחצר, בהפסקה ובמהלך השיעור. אין כמעט רגע בלי אינטראקציה כזאת או אחרת!


המיומנויות החברתיות שלנו עוזרות לנו להסתדר, אפילו ברמה הראשונית של בקשת עזרה או משהו שאנו רוצים. הן גם מאפשרות לנו לקיים קשרים חברתיים מספקים, מכילים ומהנים עם בני משפחה, חברים ומכרים.

כאשר ישנו קושי במיומנויות החברתיות נראה ילדים שמרבים לבכות בסיטואציות שונות ואף להסתגר, לעיתים קרובות עם סף תסכול נמוך. נראה גם ילדים שחווים תחושות של בדידות ועצב, ועוד.  


כיצד ניתן לקדם מיומנויות חברתיות באמצעות ניתוח התנהגות?


בניתוח התנהגות אנו מפרקים מיומנויות שונות (וביניהן גם מיומנויות חברתיות) לתתי שלבים או תתי נושאים, ומתוך החלוקה הזו אנו מקדמים את הילדים. מנתחי התנהגות נעזרים בכלי הערכה שונים כדי לאתר ולאפיין באופן מדויק את המטרות, בהתאם לקושי הספציפי שהילד מציג. כך למשל, ננסה להבין האם הילד מרבה לריב עם חבריו בגן כי הוא מתקשה לחכות לתורו במשחק? או שאולי הויכוחים הם תוצר של הקושי שלו להפסיד בכבוד?

אלו הן רק שתי דוגמאות לקשיים חברתיים של ילדים, שהמקור של כל אחד מהם הוא בתת מיומנות שונה לגמרי, ומכאן חשיבות האיתור והדיוק. 


לאחר שאיתרנו את המוקדים הדורשים חיזוק, אנו מעלים את הקושי למודעות של הילד (וההורים) ומלמדים אותו דרכים נוספות להגיב בסיטואציות האלה, דרכים המתאימות לגיל ולסיטואציה החברתית. הלמידה מתבצעת לרוב בסביבה שקטה ומופחתת גירויים, ולאחר מכן או במקביל (בהתאם לסביבה וליכולות הילד), מתבצעת גם בסביבה הטבעית (מסגרת חינוכית, חוג, בבית וכו').

הייחודיות שלנו, מנתחי התנהגות, היא היכולת ליצור סביבת למידה מקדמת, ולזמן לילדים הצלחות קטנות כבר מהרגע הראשון. אנחנו גם משלבים תרגולים רבים, מגוונים ומהנים למטרות השונות, ואף מדריכים את ההורים והצוות החינוכי כיצד לעשות כן גם בעצמם.


בדרך זו אנו עובדים על מגוון תחומים שביחד מרכיבים את המיומנויות החברתיות של הילדים ומסייעים להם להשתלב טוב יותר בסיטואציות חברתיות.


 
 
 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

מאמרים אחרונים

bottom of page