top of page
חיפוש

מהו ניתוח התנהגות?

  • תמונת הסופר/ת: Nofar Ariel
    Nofar Ariel
  • 5 ביולי 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 15 ביולי 2024

מהו ניתוח התנהגות?

 

ניתוח התנהגות (באנגלית Applied Behavior Analysis, ובקיצור ABA) היא גישה טיפולית - מדעית  הבוחנת את הגורמים להתנהגויות שונות, ומטפלת בהן באמצעות התערבות בגורמי היסוד של ההתנהגות. 

 

מנתחי התנהגות בודקים בעבודתם מה גורם להתנהגות להתרחש? מדוע אנו מתנהגים בדרך מסוימת? מהן התוצאות של ההתנהגות שלנו, שגורמות לנו להמשיך לעשות אותה שוב ושוב?

למשל, כשמחנכת כיתה א' נותנת מדבקה לכל תלמיד שביצע את עבודה הכיתה ואומרת לו "אתה אלוף!"- היא רואה שמרבית התלמידים מבצעים את המשימה גם בהמשך השבוע. או כאשר נוסעים מעל למהירות המותרת ומקבלים דוח, זה לרוב הזמן שהרבה מהנהגים מורידים את הרגל מהגז...

אלה הן דוגמאות לאירועים המשפיעים על ההתנהגות שלנו: בין אם מדובר במילים טובות, מדבקה או אזהרה מהשוטר- אירועים אלה משנים את האופן בו כולנו אנו מתנהגים. 

 

לכן, מנתחי התנהגות לרוב עורכים תצפיות והערכות שונות, וחושבים אילו שינויים אפשר לעשות בסביבה כדי להשפיע על ההתנהגות - בין אם נרצה לעודד התנהגות חיובית או להפחית/למנוע התנהגות בעייתית. כך, יכול להיות שנציע לאותה מחנכת כיתה א' להמשיך לחלק מדבקות ושבחים, ואף נציע גם למורות המקצועיות לנהוג בדרך דומה בכיתה זו.

 

ניתוח התנהגות היא גישה מבוססת מחקר: מחקרים רבים מעידים על יעילותה בקרב אוכלוסיות של אנשים עם צרכים מיוחדים (החל מהגיל הרך ועד בוגרים) וגם בקרב ילדים בהתפתחות תקינה. 


כיצד מתבצעת הלמידה בניתוח התנהגות?

תהליך הלמידה מתבסס על יחידות לימוד קטנות מאוד, תוך שימוש בהצגה ברורה ונקייה של הנושאים או המיומנויות הנלמדות. תהליך הלמידה מדורג מאוד: כך למשל, אם ישנו מטופל שמתקשה בשטיפת ידיים, נלמד אותו תחילה רק להכניס את הידיים למים, ובשאר הפעולות נסייע לו, עד שבהדרגה הוא ילמד עוד פעולה ועוד פעולה- עד שיוכל לשטוף ידיים באופן עצמאי. 

הישג זה אולי נחשב קטן, אבל הוא משמעותי מאוד עבור אותו מטופל, שהופך לעצמאי יותר ויותר. בזמן העבודה, המטפלים ההתנהגותיים משתמשים ברמזים ובמחזקים המותאמים לרצונות ולתחומי העניין של המטופל, כדי לעורר מוטיבציה והנאה בלמידה.

 

וכך באמצעות ניתוח התנהגות, המטופלים מתקדמים בהדרגה לעבר הצלחות משמעותיות בביצוע פעולות יום יום, שיפור יכולות משחק, הארכת טווח קשב, ואפילו קידום מיומנויות קוגניטיביות כגון התאמת צורות וזיהוי אותיות. 

בכל אלה- המטופלים חווים הצלחות כבר מההתחלה!

 


סרטון המדגים כיצד לקפל חולצה


כרטיסיה ויזואלית המסבירה כיצד מכינים כריך


לאילו אוכלוסיות ניתוח התנהגות מסייע?

מחקרים רבים מראים כי טיפול התנהגותי הוא אפקטיבי מאוד עבור ילדים ומתבגרים עם אוטיזם, ובאמצעותו ניתן לקדם תחומים שונים בקרב אוכלוסייה זו: יכולות קוגניטיביות, מיומנויות תקשורתיות וחברתיות, מיומנויות של הבנת שפה והפקת שפה, מיומנויות יום יום, מוטוריקה גסה ומוטריקה עדינה, מיומנויות משחק תואמות גיל ומיומנויות קדם אקדמיות. כמו כן, ניתוח התנהגות אפקטיבי מאוד בטיפול בהתנהגויות מאתגרות המאפיינות רבים מהמטופלים המאובחנים על הרצף. 

כמובן, שככל שגיל המטופל צעיר יותר, ישנה יותר הזדמנות להתקדמות ושיפור, אולם גם מתוך המחקר וגם מהעבודה בשטח אנו רואים מתבגרים ואפילו בוגרים שמתקדמים במגוון תחומים.

*חשוב לציין שאמנם מרבית המחקר כיום עוסק בתרומה של ABA עבור ילדים ונוער עם אוטיזם, אך גם אנשים לקויות התפתחותיות אחרות נתרמים מעבודה זו, כגון אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית.

 

ניתוח התנהגות מקדם מאוד גם ילדים בהתפתחות תקינה: מחקרים מראים כי באמצעות התערבויות התנהגותיות כיתתיות (בגן או בבית הספר), ניתן להפחית בעיות התנהגות כגון אלימות, בריונות, הפרעה בכיתה וכדומה, ובמקביל להעלות את ההישגים האקדמיים של התלמידים. 

התערבויות התנהגותיות יכולות להנתן גם באופן פרטני לילדים בהתפתחות תקינה, כאשר מדובר במקרים הדורשים התייחסות פרטנית וממוקדת, או כאשר מדובר בהתערבות בסביבה הביתית.

 

 
 
 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

מאמרים אחרונים

bottom of page